Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν τελειώσει το σχολείο, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από τότε, θυμούνται τη σχολική τους ζωή κι έχουν να μας διηγηθούν πολλά περιστατικά από αυτήν. Περιστατικά που αφορούν σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην τάξη την ώρα του μαθήματος, στο διάλειμμα, στις εκδρομές κ.α.
Από τα μαθήματα που διδάχτηκαν λίγα πράγματα θα θυμούνται (εκτός κι αν τα χρησιμοποιούν στη δουλειά τους, όπως ο γράφων). Ένα από αυτά όμως που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ κανείς, έστω και κατ’ όνομα, είναι το Πυθαγόρειο θεώρημα. Ο λόγος που το Πυθαγόρειο θεώρημα μένει “καρφωμένο” για πάντα στο μυαλό όλων μας δεν είναι γιατί ήταν (είναι και θα είναι) από τα SOS και κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνεται στα θέματα των εξετάσεων του Γυμνασίου αλλά γιατί το ακούσαμε και το εφαρμόσαμε άπειρες θα έλεγα φορές στη Γεωμετρία, στην Άλγεβρα, στη Τριγωνομετρία αλλά και σε άλλα μαθήματα όπως η Φυσική, ακόμη και τα Καλλιτεχνικά.
Γιατί όμως το Πυθαγόρειο, ένα τόσο απλό θεώρημα, να θεωρείται από τα σημαντικότερα και να έχει τόσες πολλές εφαρμογές; Κατά τη δική μου άποψη ο λόγος είναι ότι αναφέρεται κι εφαρμόζεται σε τρίγωνα και μάλιστα ορθογώνια. Αν ρίξετε μια ματιά γύρω σας θα δείτε ότι ο κόσμος μας κατακλύζεται από ορθές γωνίες και ορθογώνια τρίγωνα. Και επειδή ισχύει φυσικά ότι, κάθε πολύγωνο μπορεί εύκολα να χωριστεί σε τρίγωνα και κάθε τρίγωνο μπορεί να χωριστεί σε ορθογώνια τρίγωνα.
Ας δούμε όμως τι λέει το Πυθαγόρειο θεώρημα, (κάνοντας κλικ στο “Επόμενη σελίδα” που θα δείτε παρακάτω)
το διάβασα
Πολύ ωραίο και έξυπνο το βιντεάκι με το νερό!
Το διαβασα
Το διάβασα
Το διάβασα
Το διάβασα!
?
Διάβασα την θεωρία. Το βίντεο με την απόδειξη του πυθαγόρειου με το νερό είναι πολύ έξυπνο.
το διάβασα
Το βίντεο με το νερό αν και μικρό ήταν πολύ έξυπνο!!!
Το διάβασα.
To διάβασα…
το διαβασα
Το διάβασα
Το διάβασα.
το διαβασα